Stiri

Dorin Marchiș, noul Secretar General al IAF

Dorin Marchiș a fost ales Secretar General al Federației Internaționale de Aikido.

Ieri a avut loc Adunarea Generala a organizației internaționale din care face parte și Fundația Română de Aikido Aikikai. A fost ales un nou Comitet Director. 17 țări au devenit membre cu drepturi depline, iar 4 țări au devenit state asociate ale organizației.

În data de 13 octombrie 2021, peste 120 de persoane au participat, prin mijloace electronice, la Adunarea Generală a Federației Internaționale de Aikido. Având în vedere situația pandemică, soluția prin care se puteau întâlni reprezentanții a zeci de țări a fost de a recurge la întâlnirea prin mijloace electronice, respectiv prin platforma Zoom. Sistemul de votare confidential a fost oferit de platforma Election Runner.

Aikido Doshu Moriteru Ueshiba, Președinte al Federației Internaționale de Aikido, a deschis ședința și tot el a avut și cuvântul de încheiere.

Rapoartele oficiale ale Președintelui Executiv, Secretarului General și Trezorierului au fost aprobate fără obiecții, iar statutul și sistemul contributiv au fost actualizate.

17 noi state membre s-au alăturat federației: Austria, Azerbaidjan, Bolivia, Cuba, India, Kazakstan, Republica Moldova, Muntenegru, Myanmar, Nepal, Macedonia de Nord, Peru, San Marino, Arabia Saudită, Serbia, Polinezia și Turcia.

4 țări s-au alăturat ca state asociate federației: Costa Rica, Guatemala, Malta și Tunisia.

Adunarea Generală a votat un nou Comitet Director a cărui componență este următoarea:

Președinte Executiv – dl. Wilko Vriesman (Olanda)

Secretar General – dl. Dorin Marchiș (România)

Vicepreședinte executiv – dl. Kei Izawa (USA)

Asistent al Secretarului General – dl. Corrie Human (Africa de Sud)

Consilier al Aikikai – dl. Shoichi Kamiya (Japonia)

Membră a Comitetului Director – dna. Yoko Okamoto (Japonia)

Membru al Comitetului Director – dl. Charlie McGinnis (USA)

Membru al Comitetului Director – dl. Adam Manikowski (Polonia)

Membru al Comitetului Director – dl. Frederic Heylbroeck (Belgia)

Trezorier – dl. Satoshi Kaga (Japonia)

Dojo-cho Mitsuteru Ueshiba a prezentat lista celor două consilii ale căror membri sunt numiți de către Doshu:

Consiliul Tehnic

Shihan Miyamoto Tsuruzo

Shihan Yokota Yoshiaki

Shihan Hayato Osawa

Consiliul Seniorilor

Președinte executiv

Shihan Tada Hiroshi

Membri

Shihan Yamada Yoshimitsu

Shihan Asai Katsuaki

Shihan Suganuma Morito

Shihan Ozaki Sho

Shihan Tony Smibert

Shihan Christian Tissier

Pentru o bună organizare a Adunării Generale, în perioada mai-septembrie au avut loc 5 pre-ședințe, desfășurate online, care au permis membrilor să discute pe larg și să aprobe forme finale ale documentelor ce privesc activitatea federației internaționale. Coordonarea tehnică a acestor pre-ședințe, precum și a adunării generale a fost în responsabilitatea lui Dorin Marchiș.

”Noua funcție de Președinte mă onorează și mă bucur că am o echipă excelentă cu care să lucrez pentru a continua în direcția indicată în 2016, când fusesem ales Secretar General. Ne confruntăm cu diverse provocări aduse de pandemie, dar continuăm să ținem viu spiritul Aikido-ului și să aducem unitate în comunitatea Aikido, împreună cu Aikikai.”

Wilko Vriesman, Președinte Executiv

”Unul dintre principalele proiecte care mă entuziasmează este IAF 100, precum l-am numit eu. Sunt implicat în creșterea numărului de membri ai organizației internaționale de câțiva ani. Sunt fericit că 17 state s-au alăturat federației ca membre cu drepturi depline și alte 4 state au devenit membre asociate, adică sunt pe calea procedurală de a deveni membre cu drepturi depline. Așadar, în timpul acestui mandat, voi face tot posibilul să ajungem la 100 de țări membre în cadrul federației internaționale de Aikido.”

Dorin Marchiș, Secretar General

O dată la 4 ani, Adunarea Generală reunește reprezentanții tuturor membrilor, precum și observatori, spre a dezbate, alege și stabili chestiuni cu privire la activitățile principale ale federației. Adunarea organizată acum a fost plănuită pentru 2020, însă amânată pe fondul pandemiei. Următoarea întâlnire de acest fel va fi în 2024, conform calendarului inițial.